Jarin : jasný...a já to píšu hlavně proto, že osobně bych radši viděl, když by stát vedli manažeři s mega platem zavisejícím na fungování ekonomiky...ale to je jiná...
Byl jsem se podívat na Skalici...policie situaci monitoruje a nemá zatím žádné hlášení o zvýšené kriminalitě. Nějaká vyjádření budou v článku. Ale v rychlosti:
Byli jsme tam s místostarostou Szántó, vedoucí soc. odboru Renatou Jurkovou, ředitelem Naděje v Želeticích Alešem Slavíčkem + dvě sociální pracovnice.
Z mého pohledu - byla to přepadovka, správkyně velmi slušná, ochotná, vše nám ukázala, zatím tam bydlí 19 osob, nevím přesně kolik dospělých, ale v jednom pokoji cca. 25m2 bydlí dva dospělí a pět malých dětí. Všude bylo čisto, uklizeno, počítač s internetem, televize apod. prostě normální bydlení. S dětmi se zatím nepracuje - správkyně by ráda, zatím neví jak na to, ale dostane kontakty od soc. odboru v Ltm. Lidé vypadali slušně a ochotně.
Osobně mě nejvíc zarazil spíš fakt, že za těch 25m2 zaplatí cca. 27.000 měsíčně (platí se 167Kč na sobou na den, 116Kč děti). Dávky, které dostanou dole ve městě jdou tedy rovnou majitelům ubytovny. Při 45 lidech a průměrném příjmu 140Kč na den je hrubý příjem 189.000Kč měsíčně.
V tom já osobně vidím největší problém - město nemá peníze na to, aby rozšířilo ubytovnu v Želeticích, kde s obyvateli systematicky pracují, ale stát dává miliony soukromým firmám. To by měl vyřešit Drábkův zákon...tyto dávky bude moct dostávat ten, kdo je nepobíral déle než sedm let. Ostatní budou mít smůlu. V návaznosti na povinnost pracovat, veřejná služba, sociální firmy atd. atd. je možné, aby se problém nějakým způsobem řešil.
Toť za mě