Že chce stát vědět, kolik žije v republice lidí, tomu rozumím. Rozumím i tomu, že chce nějaká základní data, protože je potřebuje. Nerozumím však tomuto, proč chce stát údaje, do kterých mu nic není, nebo které jsou mu k ničemu a proč není celé sčítání anonymní.
Celé to na mě působí, že sčítání je tradice, ve které je potřeba za každou cenu pokračovat (a živit armádu statistiků, sociologů a kdo ví koho ještě). Proč chtějí vědět o materiálu obvodových zdí domu? Budou z toho snad vycházet hasiči kdyby hořelo. Proč je tak důležité vědět, jestli chodím do práce pěšky nebo autobusem? Budou z těchto údajů, které stát snad uveřejní vycházet soukromí dopravci při zavádění linek dopravního spojení? Co je státu dotoho, kolikrát jsem byl ženatý a kde se bydlela má matka, když jsem se narodil? Tak to je největší absurdita. Tady jsem nenašel žádný rozumný důvod, k čemu tato informace bude sloužit. Stát potřebuje informace, ale takto se mi zdá, že polovina údajů je pouze pro sociology (nebo snad pro odůvodnění existence sociologických úřadů). Že informace umožní obcím lépe plánovat školky - jak? Školky lze plánovat maximálně chvíli, sčítání je jednou za 10 let a co dnes sečteme, vyjde ze školek nejpozději za šest let. Proč tedy nesčítáme po pěti letech, když jde o školky. Co ta zbývající doba, tam budeme tápat, když nemáme informace? Vždyť existují matriky a tam je (snad) evidence přesná - klik dětí se narodí, ... Tomu se opravdu těžko věří. Na Slovensku bude sčítání v květnu. Slovenský formulář nebude tak osobní jako ten český, nebude se ptát ani na jméno a příjmení, ani na rodné číslo, ani na registrované partnerství jako česká verze. A taky to dokáží sečíst. Zajímavé je, že distribuci formulářů tam mají zabezpečit obce - zcela logické. U nás se napakoval státní, umírající moloch. V Polsku je sčítání dobrovolné. I tak si myslím, že získají potřebný vzorek pro statistické vyhodnocení.
Já jsem poslal formulář elektronicky, snad s údaji budou nakládat tak, že se někde nenajde hromada s vyplněnými údaji, či databáze na internetu. Zda byly údaje mnou poskytnuté pravdivé, vím jen já

.