Saxana69 píše:Pane Urbánku, jsem pravidelnou čtenářkou a občasnou přispivatelkou tohoto diskuzního fora. Vítám vstup ANO na politickou scénu jak na vládní úrovni tak i snahu přinést čerstvý vítr na naší litoměřickou radnici. V posledních dnech jsem však zaregistrovala několik vyjádření místního rádoby novináře pana Dostála prezentujícího se někdy jako Dotík či Litomericko24, která u mne vyvolala několik zásadních otázek. Tento pán jak na zdejším foru tak i na jiných diskuzích prezentuje, že se účastní jakýchsi jednání mezi litoměřickou organizací hnutí ANO a hnutím Severočeši, jehož je aktuálně snad členem. Tato jednáni se dle jeho informací týkají povolební spolupráce hnutí ANO a Severočechů. Doposud jsem ANO vnímala jako reformní hnutí se snahou změnit to co na naší radnici již léta zapáchá, zejměna pak tunelování městských financí. V tom vám fandím a nejsem asi sama. Neumím si ale představit, že tak budete činit s lidmi jako je právě pan Dostál, který svými články velebícími osoby jako je Szanto, Krejza nebo Červín dělal všem těmto zlodějnám roky mediální křoví. Nedělal to samozřejmě nezištně, ale celé roky za to dostával z městských peněz pověstný jidášský groš. A nebylo jich málo. Nesmyslné finance na kopii radničních novin pod názvem Litomericko24 či finance sypané z různých dotací do dalšího tunelu pana Dostála či jeho ženy pod názvem Proluka, jsou v Litoměřicích dostačně známé kauzy. Stejně tak jako informace o předchozím podnikání tohoto pána, kvůli němuž má veškerý osobní majetek obstaven exekucí.
Proč to píšu ? Korupce, tunelování městských peněz, podivná výběrová řízení a manipulace s veřejným míněním ve snaze tyto zlodějny zakrývat, to jsou podle mne právě ty nešvary, které by mělo ANO z naší radnice odstranit. Alespoň jsem si to doposud myslela. Neumím si ale představit jak chcete něco změnit, když si již teď rozdělujete radnici s lidmi, jejichž jména jsou v Litoměřicích synonymem pro rozkrádání městského majetku.
Nechci po volbách zažít další zklamání a tak se ptám s předstihem.
Probíhají skutečně jednání mezi ANO a Sevoročeši ?
Budete v případě vašeho volebního úspěchu spolupracovat s lidmi jako je pan Dostál, Szanto, Krejza, Chlupáč, Vondra nebo Červín ?
Ráda bych v tom měla jasno. Děkuji za odpovědi.
Vážená Saxano69 a další dnešní přispěvatelé v rubrice "ANO v komunálních volbách",
jsem rád, že projevujete velký zájem o naše hnutí o čemž svědčí 13 příspěvků v naší rubrice za posledních měně než 24 hodin. Někteří sice již pravděpodobně vědí lépe než já sám co uděláme po podzimních komunálních volbách (jako např. pan Petr ........ nebo pan Wind .........) a pro ně tedy asi nemá význam cokoli dále vysvětlovat, ale pro ty kteří mají skutečný zájem o moje/naše názory na Váš konkrétní dotaz velice rád odpovím.
Mohu Vás ujistit, že ani já osobně ani hnutí ANO nevyjednávalo a nebude po volbách vyjednávat o jakékoli koaliční spolupráci s Vámi zmiňovanými členy vedení ODS či s politickým cestovatelem panem Červínem. Stejně jako Vy bych považoval za zcela neseriózní spolupracovat s lidmi, které před volbami velice výrazně veřejně kritizujeme pro jejich konkrétní kauzy a klientelistický způsob vedení města. Oni jsou důvodem proč jsem se rozhodl obětovat osobní pohodlí a zapojit se do komunální politiky, protože nechci aby v mém rodném městě v němž chci nadále žít vládly jimi zavedené praktiky.
Pokud je mi známo, tak místostarosta Szánto již nebude v komunálních volbách v Litoměřicích znovu kandidovat a Severočeši s panem Dostálem stojí za delší vysvětlení.
Bylo by zcela naivní se domnívat, že kdokoli včetně hnutí ANO může získat v komunálních volbách nadpoloviční většinu zastupitelů města, proto je nutné jednat s dalšími kandidujícími subjekty o možné povolební spolupráci tak, abychom získali šanci prosadit námi navrhované změny ve stylu řízení města a realizovat náš volební program. Některé z těchto subjektů nám mohou být sympatičtější a programově bližší, s jinými se shodneme již méně. To však z mého pohledu neznamená, že bychom s nimi neměli diskutovat alespoň o tom, na čem se dokážeme shodnout. Na rozdíl od současného vedení města postaveného na ekonomicky výhodné spolupráci jednotlivců napříč politickým spektrem bude hnutí ANO vyjednávat o koaliční spolupráci na základě programové shody včetně ochoty ke změnám ve stylu řízení města. Pokud by se nám na základě výsledků komunálních voleb nepodařilo tímto způsobem získat dostatečný počet zastupitelů prosazujících totožné principy, budeme si muset položit otázku zda raději nechat pokračovat v řízení města stávající vedení s vidinou dalších kauz a klientelismu či zda akceptovat větší kompromisy, abychom byli schopni prosadit alespoň částečné změny. Musím přiznat, že na tuto otázku nejsem schopen v tomto okamžiku odpovědět, protože bude záležet na konkrétních zvolených zastupitelích a kompromisech, které by bylo nutné udělat pro získání dostatečné podpory. V žádném případě však nejsem připraven kšeftovat se svým svědomím, politika není mým cílem, ale pouze prostředkem k prosazení potřebných změn. Pokud získám pocit, že již vše funguje dle mých představ o správě věcí veřejných a že moje aktivní zapojení není již potřebné či žádané, s radostí se stáhnu z politiky zpět.
Jak zde již dříve napsal pan Dostál, s ním osobně se názorově zcela zásadně lišíme. Ke způsobu fungování místního tisku jsem se opakovaně vyjadřoval ve svých příspěvcích v magazínu ANO a nepředpokládám, že by bylo nutné je zde opakovat. Jeho snaha okopávat při každé možné příležitosti kotníky mně osobně stejně jako hnutí ANO je předpokládám také dostatečně zřejmá. Vyjadřovaná ochota Severočechů jednat s kýmkoli včetně současných místostarostů a nechávání si otevřených dvířek pro povolební spolupráci s kýmkoli včetně současného vedení města ve mně také vyvolává ostražitost a otazníky co je možné od tohoto sdružení ve skutečnosti očekávat. Na druhou stranu kandiduje za toto sdružení množství jiných slušných lidí s nimiž si dokáži představit velice dobrou spolupráci. Zavrhovat celé sdružení z důvodů neshod s jedním z kandidátů by ode mne bylo pošetilé. Bude tedy záležet na konkrétních zastupitelích zvolených za Severočechy, na tom co budou chtít po volbách skutečně prosazovat a na jejich vlastním rozhodnutí zda preferovat změnu či podporovat současné vedení města.
Na závěr mi zbývá pouze konstatovat, že míra nezbytných povolebních kompromisů bude záležet jen a pouze na výsledku komunálních voleb. Pokud tedy chcete podpořit změny ve způsobu řízení našeho města a nechcete, aby subjekty prosazující tyto změny musely při jejich realizaci dělat příliš velké kompromisy, sdílejte svoje názory a veškeré získané informace s co největším počtem svých přátel, známých, kolegů ap., aby měli dostatek relevantních informací pro svoje rozhodování. Vybuďte je z letargie a pocitu, že všechno v našem městě funguje stejně dobře jako se dočítají v Radničním zpravodaji a dalším ekonomicky ovládaném místním tisku. Mobilizujte je, aby přišli k volbám a volili ty subjekty, které považujete za nejschopnější a nejserióznější. Ať již tím podporovaným bude hnutí ANO či jakýkoli jiný kandidující subjekt, u něhož nehrozí, že by mohl podporovat pokračování současného vedení města, přispějete tím k šanci na prosazení změn. Jenom aktivní účast všech, kterým jde o stejný cíl může k naplnění tohoto cíle přispět. V opačném případě nám reálně hrozí, že budeme muset nadále nadávat po hospodách na poměry v našem městě.
Petr Urbánek