Adson z Melku píše:Je mi z této polemiky (ve spojení s hernami, svobodou a financováním sportu a kultury z těchto peněz, připomíná mi to totiž charitu mafie) smutno a výstižně to vykresluje obraz této postkomunistické společnosti zběsile se vrhnouvší do kapitalismu 19 stol. bez hranic a zákonných mantinelů. Výsledkem je země, která má největší počet heren na obyvatele (vyjma destinací jako je Macao, Las Vegas apod.), která je největším producentem pervitinu na světě, která umožnila advokátům a exekutorům ustanovit si pravidla (ministři Němec a Pospíšil), která nemají obdoby (ve výši odměn a pravomocí) v civilizovaném světě.
Ale zpět k hernám, nikdo, opakuji nikdo nezainteresovaný (majitel herny nebo osoby, které mají z heren profit) nemůže obhajovat existenci těchto podniků. To nemá totiž nic společného se svobodou podnikání ani čehokoliv jiného. Herní byznys je veskrze škodlivý a zisky z něj nedosahují nákladů na jeho negativní jevy. Podle mého názoru tady neobstojí argumenty typu "Nelze omezovat svobodu většině lidí kvůli několika jednotlivcům, kteří, jak píšete, do toho sklouzli". Spousta uživatelů kokainu či extáze to také zvládá, nebál bych se říct, že i "většina", měli bychom tedy povolit v zájmu svobody a demokracie i tvrdé drogy? Vezměme si strukturu gamblerů, většinou jsou to trosky (bez pejorativního vyznění), které utrácejí naše peníze, které jsme jim předistribuovali prostřednictvím soc. dávek, dále jsou to mladí lidé bez zkušeností , kteří si tvoří závislost do budoucího života.
Ano, rozumím tomu, a to je ta zvrácená taktika majitelů těchto společností provozujících tuto zlodějskou živnost, že těmito desátky uplácejí politiky a využívají k tomu některé jednodušší jedince (tzv. užitečné idioty, bez urážky, prosím, jen terminus technicus), kteří se ohánějí úplně nesmyslně svobodou podnikání.
Ano, taky mi leze krkem EU a její nesmyslné omezující normy a nařízení, ano taky nemám rád bolševiky, komunisty a jinou podobnou verbež, která hlásá falešné rovnostářství a ráda by ovlivňovala vše v životě člověka (jaká podobnost s Bruselem), ale taky nemám rád diktát peněz, který nahrazuje výše zmíněné totalitní praktiky. Ale to už jsem někde trošku jinde, než jsem chtěl.
Přeji pěkný den, a prosím, zamyslete se ještě jednou nad přínosem heren, zjistěte si něco o tom, jak to řeší v okolních zemích, jaký je nárůst závislých osob apod. Nechci Vám upírat právo na Váš názor, pouze bych si přál, abyste nevykřikovali jednoduchá hesla, ale hlouběji se nad problémem zamysleli.
Děkuji
Souhlasím s tím, že výherní automaty jsou zlo. Ale stejně je špatný alkohol, zakážete tedy bary a hospody? Rozdíl mezi hráči a konzumenty alkoholu přeci není žádný, někdo to zvládá, někdo ne. Ale princip je přeci stejný. Drogy jsou zakázané zákonem, takže těžko to porovnávat s výherními automaty, které zakázané nejsou. Jestliže někdo hraje "bedny" tak zákon neporušuje. Je to jeho svobodná vůle. to že je to špatné, to je jiná věc. Že tam někteří prohrávají sociální dávky? Ať to policie kontroluje, když přistihnou pobírače dávek u automatu, dávky sebrat. možná by stálo za to hernu licencovat, jednu, dvě ve městě, ale zákaz neřeší nic. Tak jak je to třeba v Rakousku. Státem licencované herny a kasina.
http://www.lidovky.cz/viden-rozhodla-hraci-automaty-zmizi-z-mesta-fz5-/zpravy-svet.aspx?c=A110916_150229_ln_zahranici_jvDoufat v to, že zavřením heren se o tolik sníží krádeže a kriminalita, to se mi nezdá. Jestliže gambler bude z litoměřic, stejně tu bude krást. Je problém prostě neprodloužit licenci na hrací automaty po jejich vypršení? nebo třeba zdražit? tím by snad automatů značně ubylo.....
Pak je tedy třeba zakázat i sázení, dost lidí na něm také ujíždí, je to stejný problém......