Anketa

Moderátor: Petr Panaš

Re: Anketa

Příspěvekod Axe » 03 čer 2011 13:36

Ja bych ten pamatnik klidne sundal.... Ale na druhou stranu tu je dost obyvatel mesta, kteri by ho nechali a proto bych ho zanechal, ale v uplne jine podobe, resp. velikosti. Ted je primo monstrozni a to prece neni potreba. Jako neucta k Rude armade by jiste nebyla mala zulova deska s napisem ve zlate, ktera by osvobozeni pripomnela. Soucasny stav zabira prilis mnoho mista a byl koncipovan v jine dobe a pro jine ucely. Ja si je jako 37-lety pamatuju, jak jsme tam chodili (byli nahnani). Kolik tam chodi obcanu vzpominat dnes? 10, 20, ... ???

Proste: zmensit
Uživatelský avatar
Axe
 
Příspěvky: 37
Registrován: 19 čer 2010 10:34

Re: Anketa

Příspěvekod Petr » 03 čer 2011 13:49

Ano, souhlasím! Navíc ozbrojený voják (jakýkoli) se do parku nehodí. V mnohých z nás probouzí vzpomínky nepříjemné, z dob tehdejších povinných akcí... Ta pamětní deska bohatě stačí. Kdo chce osvoboditelům věnovat vzpomínku, nepotřebuje k tomu obřího vojáka s kulometem.
Petr
 
Příspěvky: 469
Registrován: 22 kvě 2010 09:45

Re: Anketa

Příspěvekod forbys » 19 črc 2011 12:28

jj a co jsem slyšel o Rusákách tak žádná sláva
forbys
 
Příspěvky: 5
Registrován: 19 črc 2011 11:28

Re: Anketa

Příspěvekod omanek » 24 srp 2011 10:29

Každá válka je svinstvo a musíme si jí neustále jakýmkoliv způsobem připomínat, protože kdo si nepamatuje historii, je odsouzen jí opakovat.
A jak se chovali někteří ruští vojáci, kteří byli odtrženi od svých rodin, na 2 a více let, viděli okolo sebe umírat své kamarády a zvěrstva, které páchala druhá strana, a postrádali smysl života a tím i úctu k lidem ? Chovali se tak jak to po nich vyžadovala doba, aby přežili.
Nejsem komunista, nejsem ani příznivec Ruska, vím dost o druhé světové válce, a pomník ruskému vojáku ve mě vyvolává myšlenky jako "válka je vůl" nechtěl bych být na jejich místě, jsem rád, že jsem nezažil válku, díky ruským a samozřejmě i americkým, asustralským fancouzským, českým....,vojákům tu nemáme planetu s jedinou čistou rasou, ale vůbec mě nenapadne Stalin, to že někteří vojáci se nechovali morálně....myslím, že z těchto důvodů by tam měl pomník zůstat. To co se dělo později 1948, 1956, 1968, 1987, to je už jiná otázka, tento pomník nestojí na oslavu hrdinných ruských vojáků z roku 1968 !!
Tak kdo má mezery v historii, šup do čtení, ať nemusíme opakovat historii, začněte třeba zde : http://cs.wikipedia.org/wiki/2._sv%C4%9 ... v%C3%A1lka
omanek
 
Příspěvky: 17
Registrován: 26 srp 2010 13:16

Re: Anketa

Příspěvekod majer » 02 lis 2011 10:55

pamatnik tam jednou stoji a patri do historie ltm. Co vyjadroval driv a co nyni muze byt predmetem diskuse. Ale likvidace jakehokoli pamatniku je barbarstvi a pokryteckeho odbojarstvi s krizkem po funuse.
Odbojari, schazejte se tam a hlaste z tlampacu jaky byli ti rusaci hajzlove. Podlozte to argumenty a kazdy kdo pujde kolem si na to vzpomeme.
Nejvetsi chybou je prepis historie touto cestou. Strhnout sochu, pripevnit plastovou (jakoby bronzovou) desku s obecnymi plky - hloupost, nevyspelost, debilita, ale take stud, vycitky vlastniho svedomi. To jsou VASE problemy, ne ostatnich.
Nazdar.
majer
 
Příspěvky: 48
Registrován: 16 črc 2010 13:59

Re: Anketa

Příspěvekod Petr » 02 lis 2011 13:55

K tomu tématu. Nejsem proti pomníkům a památníkům známých, konkrétních osobností. Vždycky ale budu proti sochám různých ozbrojenců se zbraní v ruce, tanků či děl v městském parku, sloužící lidem k odpočinku. Pokud konkrétně za války na tom místě zahynuli lidé, stačí úplně kříž, uznávaný symbol piety a usmíření, s vysvětlujícím textem na pamětní desce! Tady nejde o nějaké politikum a vyřizování si účtů. Prostě monumentální ozbrojenec patří možná do kasáren, nebo do muzea, ale ne mezi korzující rodiče s dětmi v parku! Vy byste si něco takového na svůj pozemek instalovali? Já ani zdarma!
Petr
 
Příspěvky: 469
Registrován: 22 kvě 2010 09:45

Re: Anketa

Příspěvekod majer » 02 lis 2011 14:14

Uvědomte si, že tady nejde o instalaci ozbrojence, ten tam už stojí. Je to historický monument, ne předvolební bilboard. Vypovídá o době ve které vznikl. Bohužel o dnešní době vypovídá to, že byste ho zbořil a dal tam trapnou umělou destičku.
majer
 
Příspěvky: 48
Registrován: 16 črc 2010 13:59

Re: Anketa

Příspěvekod Petr » 02 lis 2011 17:18

majer píše:Uvědomte si, že tady nejde o instalaci ozbrojence, ten tam už stojí. Je to historický monument, ne předvolební bilboard. Vypovídá o době ve které vznikl. Bohužel o dnešní době vypovídá to, že byste ho zbořil a dal tam trapnou umělou destičku.


Sochy Stalina, Lenina, Gottwalda a dalších "velikánů" byly taky historické monumenty, vypovídající o době vzniku. Také vám chybí? O trapné umělé destičce píšete vy, já mám na mysli důstojný kříž (pokud na místě někdo skonal) s informační deskou třeba z bronzu. Já mám to místo spjaté s desítkami tzv. pietních aktů v režii místních komunistů. Po Listopadu se nějak ta "dobrovolnost" jejich pořádání vytratila a "monument" dostává od vandalů a sprejerů na frak... Chce-li někdo vzdát hold komukoli, k položení květiny nepotřebuje obřího vojáka s kulometem v ruce ;)
Petr
 
Příspěvky: 469
Registrován: 22 kvě 2010 09:45

Re: Anketa

Příspěvekod majer » 03 lis 2011 07:51

Ti pánové mi opravdu nechybí, ale nemůžete popřít, že se zapsali do historie. Ty sochy v té době postavili místní lidé, z místních prostředků a chodili se k nim pietně povinně sklánět. To všechno patřilo k té době. Všichni o tom melou pořád dokola jak to bylo nucený, jak tam nikdo nechtěl být, ale stejně tam všichni chodili. Asi protože museli. Právě proto by taková místa mělo být zachována. Je to dokonalé memento. Nepovažuji to za nutné, ale dovedu si představit, že tam přibude tabulka s nápisem "Zde jsme pravidelně povinně stávali na 1. máj po čtyřicet let i když jsme vlastně vůbec nechtěli, protože jsme byli v odboji." Nebo cokoli jiného co, situaci přiblíží přístím generacím.

Víte, je to jako kdyby chtěl někdo bourat egyptské pyramidy kvůli tomu, že faraóni byli nenasytní mocichtivý krutovládci. Každý takovýto monument má svůj hluboký historický význam. Plky o vkusu a nevkusu do toho podle mě nepatří.
Budeme bořit sídliště protože je postavili komunisti a protože se Vám nelíbí? Jasně že ne, protože bysme neměli kde bydlet. A to je právě to pokrytectví, zbořit sochu kterou nepotřebuju a stydím se za to, že jsem tam čtyřicet let chodil klást věnce.
majer
 
Příspěvky: 48
Registrován: 16 črc 2010 13:59

Re: Anketa

Příspěvekod Axe » 03 lis 2011 10:36

Pane majer, uz se nemusite opakovat. Vas nazor jste vyjadril jasne, stejne jako my ostatni. Myslim, ze jsme Vas pochopili.
;)
Jsem rad, ze i kdyz hajite svuj nazor stejne sverepe, jako vyhanela Ruda armada Hitlera z Litomeric, zustavate i nadale pred hranici arogance na rozdil od mnohych, kteri tu jiz s nami nejsou ...

Akceptujte - prosim -vsak, stejne, jako my Vas, ze nam se tam proste nelibi. Jednoduche

;)

Hezky den
Uživatelský avatar
Axe
 
Příspěvky: 37
Registrován: 19 čer 2010 10:34

Re: Anketa

Příspěvekod majer » 04 lis 2011 07:34

O tom se Vás právě snažím přesvědčit. Nejde o to, jestli se to líbí nebo ne. Jde o to, co to představuje, to je mnohem hodnotnější.
Příklad: máte zlatý přívěšek ve tvaru dvou zkřížených pánských přirození o velikosti 10x10cm. Nelíbí se Vám a nechcete ho nosit. Vyhodíte ho? NE! protože je ze zlata a to má větší pro Vás větší hodnotu než Váš subjektivní dojem, že se Vám nelíbí.
majer
 
Příspěvky: 48
Registrován: 16 črc 2010 13:59

Re: Anketa

Příspěvekod Petr » 04 lis 2011 08:47

majer píše:O tom se Vás právě snažím přesvědčit. Nejde o to, jestli se to líbí nebo ne. Jde o to, co to představuje, to je mnohem hodnotnější.
Příklad: máte zlatý přívěšek ve tvaru dvou zkřížených pánských přirození o velikosti 10x10cm. Nelíbí se Vám a nechcete ho nosit. Vyhodíte ho? NE! protože je ze zlata a to má větší pro Vás větší hodnotu než Váš subjektivní dojem, že se Vám nelíbí.


Pane Majere, nechtěl jsem už reagovat, ale ty vaše příměry jsou naprosto děsivé! Srovnávat egyptské pyramidy (kláštery, hrady, zámky...?), nebo funkční panelové domy s kamennou sochou vojáka se zbraní, která se navíc historicky neváže ke konkrétní události v Jiráskových sadech (klidně může stát kdekoliv jinde...), to už je silná káva! Teď jste to korunoval "zlatými penisy" :twisted: Má-li pro vás ta socha cenu zlata, myslím, že se najde ještě dost lidí, kteří vám ji budou bez závisti přát! Já určitě! ;)
Petr
 
Příspěvky: 469
Registrován: 22 kvě 2010 09:45

Re: Anketa

Příspěvekod majer » 04 lis 2011 12:08

Jsem rád, že Vás to tak zaujalo. :lol:
Ta socha je mi vlastně úplně ukradená, nikdy jsem u ní hold nikomu nevzdával, ani jsem nemusel a vůbec mi zde nevadí. Co mě popíchlo je zde prezentovaný postoj k minulosti a lehkost s jakou jsou lidé ochotni přejít k demolici aniž by se u toho zamysleli.
PS: všimněte si na fotce vpravo -> radující a rabující lybijští rebelové si monument upravili k obrazu svému a nechali ji stát. Demonstrují u ní porážku toho, koho kdysi oslavovala. :idea:
Přílohy
_socha.JPG
majer
 
Příspěvky: 48
Registrován: 16 črc 2010 13:59

Re: Anketa

Příspěvekod Petr Panaš » 08 lis 2011 14:15

Odkazy na výsledky architektonické soutěže regenerace Jiráskových sadů.
http://www.nadace-promeny.cz/cz/web/pro ... _2011.html
http://www.cka.cc/souteze/vysledky/obno ... tomericich
Petr Panaš
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 1104
Registrován: 21 kvě 2010 12:58

Re: Anketa

Příspěvekod elixdragon » 08 lis 2011 15:33

Rusáky jsme oslavovali, poté jsme je nenáviděli a nyní pro ně rezervujeme města :lol: tu sochu bych tam nechal - obyčejný voják nemohl za to, že musel zabrat cizí stát za to mohla vrchnost a komunisti. Chcete bourat sochu a bolševický svině v parlamentu a kolem nás vám nevadí :roll: to je jako kdyby jste se měli zbavit svého Volkswagenu, protože ho vyrábí němci :idea:
elixdragon
 
Příspěvky: 678
Registrován: 23 čer 2010 17:44
Bydliště: Litoměřice jak jinak

Re: Anketa

Příspěvekod Petr » 08 lis 2011 18:51

Elixdragone, ten rudoarmějec je pouze symbol osvobození! Kdyby tam stál samotný Stalin, byl by to vrcholný symbol Rudé armády - její vrchní velitel! Ten by se tam taky hodil?
Petr
 
Příspěvky: 469
Registrován: 22 kvě 2010 09:45

Re: Anketa

Příspěvekod dejavu » 14 lis 2011 10:17

Vladislav Liška píše:Takze pokud dobre chapu vysledky, tak nejvetsi pravdepodobnost mam v parku potkat zenu ve veku 21-40 let, bez deti, ktera by rada rada vyuzila zelenou travnatou plochu u fontany :) No co vic si prat? :) Omlouvam se za znevazeni projektu. Kazdopadne to vypada dobre, kez by se takto daly resit i dalsi parky, pro mne optimalne ostrov.


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
dejavu
 

Předchozí

Zpět na Jiráskovy sady

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků