Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

dotazy na zastupitele a radní

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod Petr Urbánek » 03 pro 2019 02:33

Jak hájí radní města zájmy občanů při jednáních o převodu litoměřické nemocnice na Ústecký kraj a Krajskou zdravotní? To se ukázalo na pondělním pracovním setkání zastupitelů kraje s náměstkem hejtmana pro zdravotnictví.

1) Memorandum dojednané na setkání starosty s hejtmanem 20.11.2019 měla schvalovat zastupitelstva města a kraje na svých nejbližších veřejných zasedáních. Vedení města však v minulém týdnu požádalo o změnu, aby jej namísto zastupitelstva mohla schvalovat pouze rada města na svém neveřejném zasedání za zavřenými dveřmi, z nějž neexistuje žádný záznam o tom jak jednotliví radní hlasovali. Proč radní dosud neposkytli zastupitelům města žádné informace, odmítají účast zástupců petičního výboru na jednáních a chtějí tajit memorandum i před veřejností?

2) Vedení města nepožadovalo v memorandu žádné záruky, které by Ústeckému kraji a Krajské zdravotní znemožňovaly prodat následně litoměřickou nemocnici soukromému subjektu. Pokud by se tedy po dalších volbách dostala do vedení kraje ODS, nic by KK nebránilo obejít jednoznačný výsledek referenda a prodat ji svojí spřátelené finanční skupině (tzv. "strategickému partnerovi"). Výsledek místního referenda je totiž závazný pouze pro zastupitelstvo města, nikoli již pro zastupitelstvo kraje. A přesvědčit minimálně 35% z 800 tisíc občanů kraje k účasti v případném krajském referendu je asi utopií.

3) Radní tak dlouho předstírali, že má nemocnice zásadní ekonomické a personální problémy, až se jim podařilo srazit její hodnotu na nulu. Jednají tak o bezplatném převodu majetku v pořizovací hodnotě stovek milionů korun (v dnešních cenách možná miliard korun), a dokonce za to nežádají ani jednoznačné záruky investic do jejího dalšího rozvoje či zachování rozsahu a kvality zdravotní péče (formulace jako "Město Litoměřice a Ústecký kraj jsou si vědomy potřeby dlouhodobého zajištění kvalitní a dostupné zdravotní péče v litoměřické nemocnici a jejího zásadního významu pro občany Města Litoměřice a Ústeckého kraje, jakož i pro další pacienty." či "Ústecký kraj prohlašuje, že je v zájmu Ústeckého kraje a jeho občanů investovat do rozvoje litoměřické nemocnice obdobně jako do ostatních nemocnic začleněných do Krajské zdravotní." jsou pouhými politickými deklaracemi, nikoli zárukami, že bude dodrženo).

Opět se tak potvrdilo, že bez důsledné veřejné kontroly a pokračujícího viditelného tlaku veřejnosti není zaručeno zachování naší nemocnice ve veřejném vlastnictví ani její další rozvoj. Nenechme se tedy ukolébat skvělým výsledkem referenda a pokračujme dokud nebudou dojednány odpovídající podmínky převodu nemocnice na kraj či nepadne rozhodnutí ponechat nemocnici ve vlastnictví města s výměnou politiků v jejím vedení za odborníky.

Petr Urbánek
Uživatelský avatar
Petr Urbánek
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 296
Registrován: 16 kvě 2014 13:25

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod Petr Urbánek » 24 led 2020 18:05

Jednání o převodu nemocnice z města na Ústecký kraj a Krajskou zdravotní se zadrhla. Šéf nemocnice asi nechce přijít o své nadstandardně placené místo a tak město začalo nově prosazovat zdlouhavější a komplikovanější způsob převodu. Osobní zájmy tak dostaly přednost před rychlou stabilizací nemocnice. Nebo že by se KK s LW vrátili k dřívějšímu plánu vše protahovat až do krajských voleb, aby o osudu nemocnice mohli finálně rozhodnout až dle jejich výsledku? Doufejme, že nejde o zárodek staronového plánu jak prosadit prodej nemocnice spřátelené soukromé finanční skupině.

Ačkoli byla transformace nemocnice z příspěvkové organizace na akciovou společnost provedena v roce 2018 formou prodeje obchodního závodu, a stejná forma byla dle doporučení auditorů dohodnuta i na lednovém jednání společné pracovní skupiny města a kraje, tak nyní vedení města tuto formu začalo odmítat a prosazuje prodej akcií, který by dle vyjádření KZ trval o půl roku déle. Některé argumenty připravené právničkou města jsou přitom více než úsměvné a v mnoha ohledech si protiřečí. Holt účel světí prostředky.

Pro zájemce o další podrobnosti přikládám v níže připojených souborech dokumenty předložené pro jednání zastupitelstva kraje v pondělí 27.1.2020.
26_ZUK_MAT_12_2.pdf
(164.55 KiB) 617 krát
26_ZUK_MAT_12_2_priloha_1.pdf
(714.88 KiB) 547 krát
26_ZUK_MAT_12_2_priloha_2.pdf
(165.13 KiB) 569 krát
26_ZUK_MAT_12_2_priloha_3.pdf
(770.57 KiB) 574 krát
26_ZUK_MAT_12_2_priloha_4.pdf
(318.09 KiB) 569 krát

Petr Urbánek
Uživatelský avatar
Petr Urbánek
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 296
Registrován: 16 kvě 2014 13:25

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod Rapid » 26 led 2020 12:16

Krátký komentář : Chytrý Karel Krejza a hloupý Lukáš Wünsch, neoblíbený a politicky protěžovaný Radek Lončák, jako hlavní zástupci města ve vyjednávací skupině! Co k tomu dodat? Vymyslet záměrné prodlužování celého procesu je dle mého názoru smrtelné pro aktéry vládnoucí koalice. Jak ODS, tak Severočeši si uvnitř svých kruhů vytyčili cíl pro krajské volby. U ODS si vsadili na pana Kulhánka z Kadaně, Severočeši svého hejtmana mít určitě nebudou, ale pan Wünsch si myslí na místo v radě kraje. Rada kraje je orgánem, který by mohl v určitém složení změnit nastavené kormidlo kraje, kdy se za stávajícího hejtmana přestalo krást a podvádět, jako tomu bylo za vlády ODS a ČSSD. Obě tyto „tradiční strany“ ukázaly opakovaně občanům, že míra loket nemusí být 59 cm, ale taktéž například 79 cm, když se to někomu hodí do krámu. Komu dnes něco říká jméno darebák Jiří Šulc – ODS a darebačka – Jana Vaňhová – ČSSD, bývalí hejtmani ÚKR. Oba jsou již mnoho let spojování s největšími korupčními kauzami v Ústeckém kraji. V našem případě je snaha opět rozjet mašinu! Zda je korupční, či nikoliv se můžeme jenom domnívat. Každopádně je jasné, že nemocnice v Litoměřicích, kterou při delimitaci majetku dostalo do majetku město Litoměřice zdarma, patří občanům tohoto města, nikoliv radě radnice, či nějaké politické straně. Různé účelové převody, které vedly k rozdělení majetku na budovy a na zařízení nemocnice měly v hlavách politiků ODS jejich smysl. Nevím, zda se tak trochu nezapomnělo na to nejcennější, co nemocnice má, na lidský potenciál, který je součástí každé řádně provedené DD. Z různých prohlášení a z chování rady města a některých členů vedení nemocnice bylo vidět, že zrovna tento potenciál je pro ně prázdným pojmem. Dnes tedy stojíme dle uvedených materiálů opět před problémem, jak pro občany města a okolní obce zajistit kvalitní lékařskou péči, která by byla součástí celého systému služeb poskytovaných Krajskou zdravotní a.s. Pan Krejza, jako absolvent MFF jistě dobře ví, co je to průnik množin! ( vás paní Zalabáková si vážím a opravdu Vás lituji, že u toho musíte asistovat. V zájmu občanů města a vlastní cti buďte prosím opatrná a nenechte se omráčit sliby )
Rapid
 
Příspěvky: 99
Registrován: 20 úno 2018 12:58

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod Rapid » 22 úno 2020 17:11

Každé ráno, když procházím s odporem kolem recepce v nemocnici a vidím tam rektálního horolezce, který mi svým vzhledem připomíná agenta STB, jenž podává hlášení svému řídícímu důstojníkovi, kdo kolem něj prošel, dělá se mi z něj špatně od žaludku. Tento pocit nemám sám, má jej mnoho zaměstnanců nemocnice, kteří se těší na ukončení celé té frašky kolem prodeje a ukradeného referenda vedením města, které jej uvádí jako svůj úspěch v soupisu všech úspěchů za uplynulý rok 2019. Rozměr této drzosti se nedá ani popsat, ale její směr je celkem jasný. ODS si vyhodnotila svou velkou chybu a zároveň podraz na zaměstnancích a zároveň na občanech města. Odstartovala tím vlastně i občanskou nevoli k sobě samé i ke svým koaličním partnerům, kteří se vezou v kolaboračním zákrytu proti občanům města. Co tak asi mohou slibovat občanům v příštích volbách, když teď lhali jako když tiskne? Dobře si pamatujme všechna jména „politiků“ z ODS a Severočechů, kteří tvoří korupční politiku pro sebe a své blízké!
Rapid
 
Příspěvky: 99
Registrován: 20 úno 2018 12:58

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod Petr Urbánek » 17 dub 2020 18:31

Konec městské nemocnice se bohužel nachýlil :cry: . Vedení města zveřejnilo návrhy smluv a další materiály, které bude schvalovat zastupitelstvo města 23.4.2020. Následné schvalování zastupitelstvem kraje již bude jen formalita, jen blázen by totiž nevyužil možnosti koupit stabilní nemocnici za takto extrémně výhodných podmínek.

https://www.litomerice.cz/images/Clanky ... 4_2020.pdf
1) str. 40-42 usnesení s odůvodněním převodu obchodního závodu NL za necelých 120 mil.Kč (zahrnuje 166 mil.Kč na bankovních účtech, provozní movitý majetek v pořizovací ceně cca 500 mil.Kč, schválené dotace z IROP na další rozvoj ve výši více než 100 mil.Kč, pracovní smlouvy se zaměstnanci, zdravotními pojišťovnami, atd.)
2) str. 57-59 usnesení s odůvodněním bezúplatného převodu nemovitostí areálu nemocnice (v pořizovací ceně cca 800 mil.Kč v letech 1985-1995, odhadováno na cca 3 miliardy Kč v dnešních pořizovacích cenách)
3) str. 208-325 smlouva na prodej obchodního závodu Krajské zdravotní, znalecký posudek a další materiály
4) str. 340-352 smlouva na bezúplatný převod nemovitostí Ústeckému kraji

O (ne)výhodnosti dohodnutých podmínek pro naše město si může udělat obrázek každý sám. Nebýt úspěšného referenda, tak by za tyto směšné peníze pravděpodobně kupovala naši nemocnici spřátelená soukromá finanční skupina namísto kraje.

Mnohem více mě však trápí rizika, která nejsou ve smlouvách ošetřena. Jsou naši radní tak neschopní a nebo se tím snaží obejít výsledek referenda a znovu otevřít dvířka pro privatizaci naší nemocnice?

1) Litoměřickou nemocnici bude moci provozovat kdokoli, tzn. i soukromá finanční skupina. Pokud by se do vedení kraje dostali stejní hoši, kteří vládnou u nás, mohou zprivatizovat celou Krajskou zdravotní se stejným odůvodněním jako to zkusili s nemocnicí v Litoměřicích. A nikdo jim v tom nezabrání, protože k celokrajskému referendu by muselo přijít minimáně 300 tisíc lidí, aby bylo platné. Asi není potřeba připomínat, že je litoměřický místostarosta krajským předsedou ODS a členem dozorčí rady Krajské zdravotní, takže může být přímo u zdroje.
Čl. 2.3. smlouvy o převodu nemovitostí totiž stanoví "Smluvní strany činí nesporným, že Předmět převodu je převáděn na Nabyvatele výlučně pro zachování a dlouhodobé zajištění jeho užívání pro poskytování zdravotní péče a další zdravotní služby litoměřickou nemocnicí, a to bez ohledu na osobu či právní formu poskytovatele těchto služeb."

2) Město Litoměřice sice bude mít dle čl. 3.9. předkupní právo, pokud by se kraj někdy rozhodnul areál nemocnice prodat, ale muselo by ji koupit zpět za tržní cenu, tzn. nezískalo by ji zpět bezplatně, ačkoli ji nyní na kraj převede zdarma. Skutečně by mohlo mít město v budoucnu peníze na případný zpětný nákup areálu nemocnice? A za co by nemocnici vybavil zdravotní technikou a dalším vybavením? Proč smlouvy nezahrnují možnost převodu zpět za stejných podmínek? Není cílem pouze to, aby se vlk nažral, koza zůstala celá a po 10 letech mohl areál nemocnice koupit kdokoli jiný (přičemž smlouvu o smlouvě budoucí je možné podepsat již nyní)?

3) Kraj sice bude muset dle čl. 3.7. využívat areál nemocnice po dobu 10 let k poskytování zdravotních služeb, ale zcela chybí jakýkoli závazek zachování rozsahu a kvality zdravotní péče. Zprivatizované Krajské zdravotní by tak nic nebránilo v uzavření nevýdělečných oddělení jako to udělal soukromý provozovatel v nemocnici v Sušici.

4) Ve smlouvách chybí jakýkoli závazek budoucích investic do rozvoje litoměřické nemocnice. Formulace v čl. 1.5. "Nabyvatel prohlašuje, že je v zájmu Nabyvatele a jeho občanů investovat do rozvoje litoměřické nemocnice obdobně jako do ostatních nemocnic začleněných do společnosti Krajská zdravotní, a.s." je pouze výsměchem a k ničemu nezavazuje.

Uvidíme jak se k předloženým smlouvám postaví zastupitelé města a zda se alespoň někteří z nich pokusí prosadit v nich změny, které by zabránily možnosti obejít výsledek referenda a zajistily co nejlepší budoucnost naší nemocnice.

Petr Urbánek
Uživatelský avatar
Petr Urbánek
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 296
Registrován: 16 kvě 2014 13:25

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod Petr Urbánek » 23 dub 2020 21:05

Tak kterého dalšího majetku se město nevýhodně zbaví po dnešním schválení převodu nemocnice?

Bude to Zahrada Čech, které dnes zastupitelé přiklepli dotaci 9 milionů Kč + odpustili nájemné ve výši 1,5 milionu Kč jako kompenzaci za tržby, o něž prý přišla zrušením Tržnice Zahrady Čech (na rozdíl od nemocnice se peníze na dotace pro kámoše očividně vždy najdou, jsem zvědav zda stejně podpoří i všechny ostatní podnikatele ve městě)? Pokud ji nechají ocenit výnosovou metodou jako nemocnici, tak bude hodnota celého areálu nulová a mohou ji kámošům darovat zadarmo.

Na rozdíl od nemocnice se bez dotací města skutečně neobejde provoz zimního stadionu, plaveckého bazénu, koupaliště, fotbalového hřiště, divadla, kulturního domu, kina, škol, sociálních a mnoha dalších zařízení. Při ocenění výnosovou metodou bude jejich hodnota záporná, jelikož namísto zisku by bez dotací tvořily ztrátu. Takto je budou moci legálně vyvést z majetku města a ještě k tomu kamarádům přidat nějaké peníze z městské kasy na pokrytí budoucích ztrát. A to by v tom byl čert, aby při tom něco neukáplo bokem.

Zdá se Vám to absurdní? Zatím jim to dlouhé roky procházelo, tak proč by v tom neměli pokračovat, při tom se prostému lidu smát do očí a k tomu hlasitě mlaskat? Nebýt referenda, tak nemocnici za těchto podmínek kupovala místo kraje spřátelená soukromá finanční skupina. A už bychom se měli začít modlit, aby se jim nepodařilo podobně prodat celou Krajskou zdravotní včetně naší nemocnice.

PS: Doufám, že hoši z radnice chápou moji ironii a nadsázku. Aby mě po realizaci těchto nápadů nezačali obviňovat z napomáhání či dokonce spoluúčasti.

Petr Urbánek
Uživatelský avatar
Petr Urbánek
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 296
Registrován: 16 kvě 2014 13:25

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod Petr Urbánek » 22 čer 2020 23:11

Zastupitelstvo Ústeckého kraje dnes schválilo všechny potřebné kroky vedoucí k převodu litoměřické nemocnice. A to zcela jednohlasně, díky pro kraj extrémně výhodným podmínkám. Za necelých 120 milionů korun koupí Krajská zdravotní nemocnici se 165 miliony korun na bankovních účtech (skutečně dostane spolu s nemocnicí více peněz než kolik za nemocnici sama zaplatí) a provozním majetkem v pořizovací hodnotě kolem 500 milionů korun. Kraj současně dostane zadarmo nemovitosti v pořizovací ceně z 80-90.let téměř 1 miliardy korun (cca 3 miliardy korun v dnešních cenách). Jako krajský zastupitel, jenž má povinnost hájit zájmy kraje, jsem s krvácejícím srdcem musel podpořit tento návrh i já. Jako městský zastupitel bych však nikdy nemohl podpořit takto pro město a jeho občany nevýhodný převod.

V reakci na moje připomínky, proč vedení města nevyjednalo ve smlouvách záruky zachování rozsahu a kvality zdravotní péče či investice do dalšího rozvoje nemocnice a proč smlouva umožňuje obejít výsedek místního referenda a pronajmout či prodat nemocnici soukromému subjektu starosta pouze nervózně blekotal svoji obehranou písničku, že si město s 24 tisíci obyvatel nemůže dovolit provozovat nemocnici pro mnohem větší spádavou oblast, obzvláště když okolní obce nechtějí přispívat na její provoz. Jeho argumentace vyzněla naprosto absurdně, jelikož hned následně zastupitelstvo schvalovalo navýšení dotace kraje pro městské nemocnice v Žatci a Kadani ze 6 na 16 milionů korun a další dotační programy pro všechny nemocnice v kraji na zvýšení komfortu pacientů a personálu. Proč jiná města mohou a Litoměřice nikoli však vysvětlit nedokázal.

V průběhu jednání zazněly některé zásadní informace, které mohou celý proces ještě prodloužit či dokonce i zastavit. Účinnost smluv je podmíněna schválením převodu již dříve získaných dotací ze strany jejich poskytovatelů IROP a ROP Severozápad. A ty jejich převod již oficiálně zamítly, takže reálně hrozí, že by nemocnice musela vrátit již proplacené dotace 45 milionů korun ROPu SZ a 65 milionů korun IROPu, přičemž by nemohla čerpat další již schválené dotace téměř 80 milionů korun od IROPu na obnovu zdravotnické techniky. Místostarosta Krejza sebevědomě prohlásil, že tato rozhodnutí úředníků zvrátí politické vedení těchto dotačních úřadů. Doufejme jen, že politické vedení našeho města nespláchne do kanálu téměř 200 milionů korun určených na rozvoj naší nemocnice jenom proto, aby převod nemocnice dokončilo za každou cenu. A taky že se tito hoši nedostanou do vedení kraje, aby nemohli spřátelené finanční skupině prodat celou Krajskou zdravotní včetně naší nemocnice.

Petr Urbánek
Uživatelský avatar
Petr Urbánek
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 296
Registrován: 16 kvě 2014 13:25

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod Petr Urbánek » 09 zář 2020 22:22

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v tomto týdnu jsem se dotazoval na další postup převodu naší nemocnice na Krajskou zdravotní.

Smlouvy jsou již podepsány, ale podmínkou dokončení převodu je jeho schválení ze strany poskytovatelů dotací ROP SZ a IROP, kteří jej odmítli poskytnout. Doba udržitelnosti pro dotace z ROP SZ skončí v listopadu, poté již souhlas nebude potřebný. Pro dotace z IROP prý lobuje poslanec KK v parlamentu za změny zákonů, které převod umožní. Pokud uspěje, převezme nemocnici KZ dle plánu na konci tohoto roku. Nezbývá nám než doufat, že se takto angažuje v zájmu pacientů a občanů města, nikoli proto, aby tím obešel výsledek referenda a po krajských volbách mohl dokončit svůj původní plán, t.j. vyvést nemocnici co nejlevněji z veřejného vlastnictví na spřátelenou soukromou finanční skupinu.

Rada Ústeckého kraje údajně již také rozhodla o jmenování dosluhujícího ředitele naší nemocnice RL ředitelem samostatné nemocnice v Rumburku od 1.1.2021. Bůh ochraňuj pacienty ve Šluknovském výběžku. Postavit tuto zkrachovalou nemocnici zpátky na nohy bude mnohem náročnější úkol než cílená destabilizace naší finančně zdravé nemocnice s cílem co nejvíce snížit její cenu při privatizaci do rukou kamarádů.

Petr Urbánek
Uživatelský avatar
Petr Urbánek
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 296
Registrován: 16 kvě 2014 13:25

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod Llukas007 » 10 zář 2020 08:17

Ať je majitelem nemocnice kdokoliv, ale ať hlavně zlepší kvalitu péče a přístup k pacientům! Vše je lepší jak nynější stav!
Llukas007
 
Příspěvky: 764
Registrován: 27 zář 2010 18:02

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod vodomerka » 10 zář 2020 09:41

Llukas007 píše:Ať je majitelem nemocnice kdokoliv, ale ať hlavně zlepší kvalitu péče a přístup k pacientům! Vše je lepší jak nynější stav!


u soukromníka můžete tak max brečet za brankou a doufat, že ho obměkčí peníze. dokud byla nemocnice městská, šlo k tomu zavázat prostřednictvím zastupitelstva vedení nemocnice přímo.
vodomerka
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 587
Registrován: 01 lis 2010 07:28

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod Llukas007 » 12 zář 2020 06:44

Tak proč když byla nemocnice městská byla její úroveň a úroveň péče katastrofální?
Llukas007
 
Příspěvky: 764
Registrován: 27 zář 2010 18:02

Re: Privatizace městské nemocnice v Litoměřicích

Příspěvekod vodomerka » 12 zář 2020 07:00

Llukas007 píše:Tak proč když byla nemocnice městská byla její úroveň a úroveň péče katastrofální?


to je dobrá poznámka - ale spíš na jejího letitého ředitele, který nemocnici v každé výroční zprávě vychvaluje do nebe (aby vzápětí na zastupitelstvu tvrdil opak). // ad "katastrofální" - to je od vás dost hnusné. evidentně netušíte, kde až může být dno...
co myslíte, jak dopadne nemocnice v Rumburku pod jeho vedením?
vodomerka
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 587
Registrován: 01 lis 2010 07:28

Předchozí

Zpět na Vedení města

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron