Kruháč na výjezdu od "Soutoku"

Kruháč na výjezdu od "Soutoku"

Příspěvekod Haadja » 12 úno 2020 19:11

Litoměřice – Nevyhovující dopravní situaci na křižovatce k obchodnímu centru Na Soutoku řeší město Litoměřice. Reaguje tak na časté připomínky ze strany obyvatel. Na základě posledních jednání s dotčenými orgány se nejschůdnějším řešením jeví vybudování velkého kruhového objezdu přímo v místě stávající křižovatky. Zatím je vše ve fázi příprav a k případné výstavbě by došlo nejdříve v horizontu dvou let.

„V minulosti byl provoz na této křižovatce řešen semafory, které se bohužel v praxi ukázaly jako nevyhovující a musely být vypnuty, protože se zde tvořily dlouhé fronty od Litoměřic i od Terezína. Řešení bez semaforů ale také není vyhovující, protože se zde tvoří fronty odbočujících vozidel od Obchodního centra Na Soutoku doleva ve směru na Terezín. Tato vozidla zároveň blokují vozy, které odbočují doprava do Litoměřic. Proto jsme se sešli a hledali jsme řešení. Jako nejjednodušší se jeví vybudování kruhové křižovatky o průměru 36 metrů s budoucím možným napojením obchvatu Mlékojed. Toto řešení by bylo nejspíš přijatelné pro všechny zúčastněné strany,“ uvedl místostarosta Litoměřic Lukas Wünsch.

Poslední jednání proběhla za účasti zástupců Ředitelství silnic a dálnic, Odboru územního rozvoje MěÚ Litoměřice, vedení města, Policie ČR, provozovatelů nákupního centra a majitele sousedních pozemků. Všechny strany vyjádřily souhlas s nutností situaci řešit a nabídly pomoc. Zástupci ŘSD představili výsledky měření provozu, které v dané lokalitě proběhlo v listopadu loňského roku. Měření potvrdila, že nejhorší situace nastává při výjezdu od centra směrem doleva na Terezín, kde ve špičce dosahovala čekací doba aut 3-7 minut.

„Pokud variantu velkého kruhového objezdu schválíme, dojde k přípravě projektové dokumentace a budeme také jednat s majiteli dotčených pozemků, protože pozemek není ve výhradním vlastnictví města. K jednání bude přizváno také ŘSD a město Litoměřice,“ uvedl místostarosta.

Ve hře jsou ale i další varianty. Například vybudování malého kruhového objezdu v místě vedlejší křižovatky – u odbočení na Mlékojedy. Varianta velkého kruhového objezdu se ale v tuto chvíli jeví jako sice dražší, nicméně s ohledem na další rozvoj lokality také nejlepší řešení.

...Tak uvidíme...., nebo neuvidíme?
Haadja
 
Příspěvky: 31
Registrován: 14 črc 2011 23:54

Re: Kruháč na výjezdu od "Soutoku"

Příspěvekod laik » 13 úno 2020 19:21

Moderní seřízené světelné signalizační zařízení křižovatku tvaru T musí obsloužit. Stávající nikdy nefungovalo delší dobu pro trvalý odpor některých představitelů města. Podobná situace byla v ulici Na Valech, kde po dlouhých debatách a hledání důvodů proti vybudovaná světelná signalizace dokázala v praxi její funkčnost a opodstatnění. Jeden kruhový objezd za druhým není ideál zejména v situaci, kdy v řadě případů je podobný objezd v katastru Litoměřic pouze skansenem a ostudným řešením/ např. přímo pod okny odboru dopravy MU /. Možná by bylo vhodnější ušetřené finanční prostředky investovat do opravy komunikace přilehlé k modernímu autobusovému terminálu, kde současný havarijní stav je ostudou všech zainteresovaných. Velmi kvalitní moderní dopravní prostředky v hodnotě milionů korun jsou denně ničeny provozem po komunikaci, která připomíná zkušební polygon pro testování tlumičů pérování. Je zarážející, že to nikomu nevadí. Myšleno dopravcům, majitelům vozidel, cestujícím, správcům komunikace, odpovědným za nápravu stavu. A podobně jako situace u obchodní zóny, problém nevznikl včera a to z toho důvodu, že řešení nikoho dlouhodobě nezajímá.
laik
 
Příspěvky: 90
Registrován: 03 dub 2015 14:42


Zpět na Doprava a komunikace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků